Chaim
Signerat – Chaim Zlotnik

Alla har vi våra sidor

 

"Utifrån ett samhällsperspektiv är det viktigt att människor har ett arbete liksom att det finns människor som har kunskaper och kvalifikationer att utföra de sysslor som är viktiga för samhället. "

Ledaren 2–23

 

Signerat Chaim Zlotnik - Alla har vi våra sidor

Utifrån ett samhällsperspektiv är det viktigt att människor har ett arbete liksom att det finns människor som har kunskaper och kvalifikationer att utföra de sysslor som är viktiga för samhället. Det är viktigt också för individen att kunna finna sin plats i tillvaron, känna att man är behövd och bidrar med något meningsfullt.

Genom åren har jag haft många olika arbetskamrater. En del har jag haft mer kontakt med och med andra har det blivit mindre av den varan. Alla är vi ju olika och alla har vi våra sidor som gör att vi passar olika bra ihop. Därför har jag alltid tyckt att en av fördelarna med att arbeta i en stor organisation är att där finns ett utrymme för de allra flesta. Där borde det finnas bra möjligheter att ta tillvara varje enskild individs särart.

På senare år tycker jag mig dessvärre skönja att det finns mindre utrymme och acceptans för allas våra olikheter och egenheter. Det verkar som att vi alla i en allt högre grad måste vara anpassade till att kunna fungera till den plocklåda som har runda, fyrkantiga och trekantiga hål. Den som har formen av en romb eller stjärna göre sig icke besvär. Det pratas mycket om det inkluderande arbetslivet men det krävs ett bra ledarskap för att kunna leva upp till det. På en arbetsplats måste det självklart ställas relevanta och adekvata krav på de anställda. Krav som förhoppningsvis upplevs som både sakliga och tydliga av de anställda.  Här har också alla i arbetsgruppen ett ansvar för att arbetet utförs i enlighet med de riktlinjer som finns samt självklart också att bidra till ett bra klimat för alla i arbetsgruppen. Med det sagt vill jag ändock slå ett slag för allas vår olikhet.

Varje tandläkare är viktig och behövs i tandvården. Att ställa allt för likriktade krav på de anställda är sällan rätt väg att gå. Vi är nog många som kunnat konstatera att det till exempel inte passar alla kollegor att arbeta på flera rum samtidigt medan andra tycker att det är ett förnämligt sätt att arbeta på. Vissa vill inte delegera mer än nödvändigt medan andra tycker precis tvärtom. En bra arbetsgivare måste kunna hantera många olika viljor och personligheter. Att peka med hela handen och vara tydlig med var skåpet ska stå kan kännas rationellt och effektivt men blir i längden ofta tvärtom. Våga i stället bejaka våra olikheter. Genom att se dem som kompletterande egenskaper så berikas förhoppningsvis arbetsplatsen. Vi kommer nämligen aldrig att bli helt lika! Tvärtom, vi kommer nu, precis som förr, vara lika olika. Det kan kräva lite mer planering att ta hänsyn till det men det är min fasta övertygelse att det lönar sig i längden. Både för individen, patienten, arbetsgivaren och samhället. Vi har helt enkelt inte råd att inte tillvarata den resurs som varje tandläkare utgör för att lösa tandvårdens utmaningar.

Nu stundar semestertider och efter en intensiv men stimulerande vår kommer jag att anstränga mig för att acklimatisera mig till en lugnare tillvaro. Det har jag inte bara läst mig till att det skall vara bra, min beprövade erfarenhet säger mig att jag själv tjänar på att lägga tid på att odla denna förmåga. Det brukar ta ett par dagar, men mot slutet av min ledighet brukar jag känna att jag blivit riktigt bra på detta.

Jag önskar er alla en riktigt bra och härlig sommar.

 

På det fackliga temat

Fler nyheter

15 september, 2023

Medlem nekades sjukpenning – får nu rätt i Kammarrätten

Det rörde sig om cirka ett halvårs sjukpenning som medlemmen inte hade fått ut från Försäkringskassan. Medlemmen fick hjälp av Tjänstetandläkarna att överklaga beslutet ända upp i Kammarrätten. Enligt ett beslut meddelat i juni går Kammarrätten nu på me...
14 september, 2023

Vad är en arbetsskada?

Använda CSS-klasser: gt-row-small - Lagd i raderna som innehåller längre text.gt-news-single-contact-row - Läggs i radinställningar för kontaktuppgifter, lägg i egen rad. Grid 8/12+4/12gt-text-cta-row - Mindre CTA-knapp/puff. Passar bra för tex länkar...
14 september, 2023

Dygnsvila – så kan ni ta stöd av forskningen

Använda CSS-klasser: gt-row-small - Lagd i raderna som innehåller längre text.gt-news-single-contact-row - Läggs i radinställningar för kontaktuppgifter, lägg i egen rad. Grid 8/12+4/12gt-text-cta-row - Mindre CTA-knapp/puff. Passar bra för tex länkar...