Tjänstetandläkarnas årsmöte och utbildningskonferens
Rapport från föreningsmötet
Den 6 december hade Tjänstetandläkarna årsmöte och utbildningskonferens på Radisson Blu Royal Viking Hotel i Stockholm. Lokalavdelningsrepresentanter från 18 av 23 lokalavdelningar fanns på plats.
Dagen inleddes av Tjänstetandläkarnas ombudsman Ulrika Rebhan som redogjorde för resultaten i årets löneöversyn. Även om alla siffror inte var analyserade än kunde det konstateras att allmäntandläkares medianlöneökning för 2023-2024 landade på 7,7 procent och medellöneökningen på 8,32 procent. På gruppnivå har alltså tandläkarna landat högre än ”märket” som avtalats av parterna inom industrin, och som brukar användas som ett riktmärke för löner på resten av arbetsmarknaden, som var 7,4 procent för 2023-2024. Samtidigt redogjorde Ulrika för att 11 lokalavdelningar har förklarat sig oeniga i förhandlingarna, i hög grad på grund av att man inte varit nöjda med löneöversynsprocesserna.
Dagens andra föreläsning hölls av Jaime Aleite, vice ordförande i AkademikerAlliansens* förhandlingsdelegation, som pratade om hur man ska få till en väl fungerande löneprocess i de lokala löneöverläggningarna utifrån det löneavtal som finns inom regionsektorn, HÖK-T. Jaime lyfte till exempel att det ännu inte är reglerat i löneavtalet att det ska göras en partsgemensam central utvärdering av resultatet i löneprocessen, men betonade att Akademikeralliansen arbetar på att detta ska föras in i avtalet. Han lyfte också att lönekartläggningar är obligatoriska för arbetsgivaren att utföra enligt diskrimineringslagen, och att de ska samverkas, men att lokalavdelningarna i praktiken får lönekartläggningar serverade från arbetsgivaren när de redan är färdiga. Jaime diskuterade vilka vägar det kan finnas för att den fackliga parten ska få mer insyn och delaktighet i det arbetet.
En del av eftermiddagen ägnades åt föreningens årsmöte, då bland annat föreningens verksamhetsplan och budget fastställdes för det kommande året. I år gjordes enbart omval av revisorer. Till kommande år gjordes två ändringar i verksamhetsplanen. För det första lyfte man att tillgängligheten till kvalificerad assistans är betydelsefull ur arbetsmiljösynpunkt, och det innebär att satsningar behöver ske för att tillgodose tandvårdens behov av kvalificerad personal i alla yrkesgrupper. I tidigare verksamhetsplaner har det stått att satsningar bör ske för att tillgodose tandvårdens behov av tandsköterskor specifikt.
Föreningsmötet valde också att ta bort en skrivelse som man tidigare haft om att föreningen anser att chefer vars chefsförordnande inte förlängs ska tillförsäkras samma lön samt i övrigt omfattas av gällande avtal vad avser löneutveckling även efter att man avslutat sitt chefsuppdrag. Här ansåg föreningsmötet att det är tillräckligt med den skrivning som finns om att det i ett chefsförordnande ska framgå i avtalet hur den anställde ska hanteras i det fall chefsförordnandet inte förlängs.
När det blev lite tid över i schemat lyfte ordförande Chaim Zlotnik diskussionen om det förslag för tiotandvård som lagts fram i utredningen av ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård och som lämnats över till regeringen under hösten. Chaim har suttit med i expertgruppen i utredningen, och han lyfte för deltagarna de utmaningar han ser med utredningens förslag. Bland annat lyfte han vikten av fri prissättning och kostnadstäckning. Flera av deltagarna höll med om de farhågor som ordföranden lyfte. Tjänstetandläkarna kommer att arbeta med sitt remissvar om den utredningen som kommer inlämnas senast den 16 februari.
På eftermiddagen höll vår ombudsman Malin Rantzer en presentation om sekretesslagstiftning och offentliga handlingar, och hur de reglerna kan vara relevanta ur ett fackligt perspektiv. Slutligen höll ombudsman Sofie Rynefors i en gemensam diskussion och utvärdering av hur nyttjandet av vår digitala plattform för lokalavdelningarna har fungerat hittills.
Sammanfattningsvis vill vi från Tjänstetandläkarnas kanslis sida tacka för en späckad dag, och inte minst för de spontana samtal som det fanns utrymme för mellan lokalavdelningsrepresentanter, styrelse och kansli.
*AkademikerAlliansen är en organisation för förhandlingssamverkan i kommuner, regioner och kommunala företag mellan 16 Sacoanslutna förbund.
Text: Malin Rantzer