Från studerandeföreningen till TT-Kronoberg

Emma 1

Emma Lingtell  - från studerandeföreningen till TT-Kronoberg

 

Emma Lingtell hann under sin studietid både vara ordförande i Tandläkarförbundets södra studerandeförening och i studerandeföreningens centralstyrelse. Sedan sommaren 2022 är hon färdig tandläkare och har börjat jobba på Folktandvården Norr i Växjö. Från december 2022 är hon också förtroendevald i styrelsen i TT-Kronoberg. Vi hörde av oss för att ställa några frågor om övergången från studentliv till arbetsliv, och från studerandeförening till TT-lokalavdelning.

Stämmer det att du blev headhuntad till styrelsen i TT-Kronoberg? Hur gick det till?

Jag har en kollega som sitter med i styrelsen som fick mig att söka då hon tyckte att jag var en lämplig kandidat.

Hur har det varit att komma ut i arbetslivet?

Det har givetvis varit både väldigt kul, men också utmanande att komma ut i ”verkligheten”. Det är kul och spännande att träffa och behandla patienter, utmana sig själv med nya behandlingar samt möta alla de problem som kan uppstå i den kliniska vardagen.

Vad fick dig att vilja bli tandläkare?

Under min skolgång har biologi alltid varit ett favoritämne, ett annat ämne som jag såg fram emot under skolveckan var syslöjd. Jag är som person också ganska social av mig och ville väldigt gärna jobba med andra människor. När jag började fundera på vad jag ville studera vidare till så insåg jag att tandläkaryrket hade alla de aspekter av ett yrke som både intresserar mig och som även tycktes passa mig som person. Nu nästan ett år in i arbetslivet känns det skönt att känna att jag har hamnat rätt, just kombinationen av det teoretiska och praktiska med yrket är det som är bäst. Min familj blev dock väldigt förvånade när jag berättade att jag ville bli tandläkare, de trodde länge att jag skulle bli konditor eftersom jag älskar att baka.

Visste du från början vart du ville söka dig efter utbildningen, eller vad gjorde att du hamnade där du är nu?

På somrarna under studietiden passade jag på att arbeta som tandvårdsbiträde vilket gjorde att jag fick komma ut och vara på många bra och olika sorters arbetsplatser, bland annat på [Folktandvården] Norr. Att jag till slut hamnade i Växjö beror bland annat på närheten till familjen. 

Finns det några likheter mellan att vara aktiv i studerandeföreningen och i TT-Kronobergs styrelse?

Definitivt. När jag var aktiv i studerandeföreningen kände jag att jag hade en möjlighet att tala för samt föra fram åsikter och önskemål från andra studenter. Som aktiv i TT-styrelsen kan jag nu i stället göra samma sak fast för mina tandläkarkollegor.

Vad är skillnaderna?

Som aktiv i studerandeföreningen upplevde jag att vi fokuserade mycket på gemenskapen mellan medlemmar samt för att skapa möjligheter för studenterna att prova på nya saker inom tandvården. Som aktiv i TT-styrelsen så fokuserar vi nu i stället främst på arbetslivet och de frågor som kan uppstå där.

Vad har motiverat dig att söka den här typen av förtroendeposter? Har dina motiv skiljt sig mellan olika poster du haft (södra studerandeföreningen, studerandeföreningens centralstyrelse, TT-Kronobergs styrelse) eller finns det en röd tråd?

När jag först blev invald till lokalföreningen som student visste jag knappt vad jag gav mig in i men ju mer jag fick lära mig om Tandläkarförbundet ju viktigare kändes det att vara aktiv. Den röda tråden är att jag hela tiden har velat vara med och påverka så att alla, oavsett om du är student eller tandläkare, har det bra i den situation du befinner dig i.

Hur skulle du beskriva din drömarbetsplats?

För mig är det flera faktorer. En bra arbetsplats består av en bra och lyhörd arbetsgivare samt kollegor som man trivs med. Möjligheten att påverka innehållet i sitt arbete samt att man har meningsfulla arbetsuppgifter tror jag ger nöjdare och mer motiverade medarbetare och därmed en trevlig stämning på kliniken. Eftersom jag framför allt tycker det är kul att jobba med barn så skulle min drömarbetsplats definitivt ha väldigt många barnpatienter också och utöver det även gärna en möjlighet att kunna forska då det är något som intresserar mig väldigt mycket!

 

 

På det fackliga temat

Fler nyheter

15 september, 2023

Medlem nekades sjukpenning – får nu rätt i Kammarrätten

Det rörde sig om cirka ett halvårs sjukpenning som medlemmen inte hade fått ut från Försäkringskassan. Medlemmen fick hjälp av Tjänstetandläkarna att överklaga beslutet ända upp i Kammarrätten. Enligt ett beslut meddelat i juni går Kammarrätten nu på me...
14 september, 2023

Vad är en arbetsskada?

Använda CSS-klasser: gt-row-small - Lagd i raderna som innehåller längre text.gt-news-single-contact-row - Läggs i radinställningar för kontaktuppgifter, lägg i egen rad. Grid 8/12+4/12gt-text-cta-row - Mindre CTA-knapp/puff. Passar bra för tex länkar...
14 september, 2023

Dygnsvila – så kan ni ta stöd av forskningen

Använda CSS-klasser: gt-row-small - Lagd i raderna som innehåller längre text.gt-news-single-contact-row - Läggs i radinställningar för kontaktuppgifter, lägg i egen rad. Grid 8/12+4/12gt-text-cta-row - Mindre CTA-knapp/puff. Passar bra för tex länkar...